Wie is Leandra?
Hoe is het allemaal begonnen?
Al van jongs af aan ben ik gek op alles wat 4 poten/benen heeft. Alle honden op straat moesten geaaid worden, vogels die niet meer konden vliegen werden opgevangen, honden die los liepen werden thuis gebracht en half wilde katten tam gemaakt. Uren heb ik langs de rijbaan van de plaatselijke rijvereniging staan kijken naar hoe vriendinnetjes aan het rijden waren. Prachtig!
Altijd hebben we thuis dieren gehad; honden, katten, konijnen, cavia’s, hamsters, ratten… ze hebben allemaal de revue gepasseerd. Maar een écht paard, dat was toch wel echt mijn droom. Jarenlang schreef ik voor Sinterklaas briefjes waarop stond dat ik voor altijd lief zou zijn, als ik maar een paard kreeg.
In 1997 had ik eindelijk de mazzel om de kleurwedstrijd van de plaatselijke rijvereniging te winnen. De hoofdprijs? 10 Paardrijlessen! Ik kon mijn geluk niet op! En dat was het begin van mijn carrière in de paarden.
De volgende stap…
Na een tijdje op de manege gereden te hebben was ik daar wel uitgekeken. Op het bord van mijn middelbare school hing een briefje; ruiter gezocht voor zadelmak maken en doorrijden van jonge paarden en ondersteuning bij stalwerkzaamheden. En dat ook nog in Maasbree waar ik toen woonde!
Ieder vrij uur was ik op stal te vinden. In de weekenden mestten we de 30 stallen uit, alvorens we begonnen aan de jonge paarden. Met 0 ervaring met jonge paarden was het een flinke leerschool, want de paarden waren echt groener dan groen. Velen moesten nog leren wat een halster, meelopen en aanraken eigenlijk was. Maar ik gaf niet op, ik zat tussen de paarden!
Mijn eerste val vergeet ik ook nooit meer. Ik wilde mezelf opvangen en stak mijn arm uit. Niet doen!! Gelijk mijn arm gebroken. Maar 3x raden wie er binnen afzienbare tijd met half functionerende arm weer te paard zat? Jup, ik.
Ik heb veel jonge paarden zadelmak gemaakt, en ook een heel aantal NRPS hengsten keuringsklaar gemaakt. Mijn passie lag vooral bij de moeilijkere paarden. De angstige, vluchtende dieren.
Mijn uitgangspunt was; als ik mijn paard vertrouw, vertrouwt hij mij ook.
Ook deed ik al veel werk vanaf de grond om de paarden zo al e.e.a. te leren en vertrouwen te geven. Zodoende werd mijn interesse gewekt voor gedrags- en fysieke problemen bij paarden.
......Lees verder onder mijn CV als je meer wilt weten over mijn weg en mijn paarden!
Mijn opleidingen
Equine Osteopathy @ Vluggen Institute |
---|
Het Vluggen Institute is één van de toonaangevende opleidingsinstituten en timmert hard aan de weg voor internationale erkenning van dier-osteopathie en specifiek paardenosteopathie. Ik heb nog het geluk gehad om al mijn modules te krijgen van Janek Vluggen, één van de grondleggers van de paardenosteopathie wereldwijd. Na het behalen van het examen mag je je registreren in het IREO (International Registry for Equine Osteopathy). |
Canine Osteopathy @ Vluggen Institute |
---|
De hondenosteopathie wordt gegeven als kop-opleiding na de paarden. Hier leer je nog veel meer met name over het behandelen van de viscera (organen). Bij een hond kun je daar allemaal veel gemakkelijker bij. De resultaten van honden behandelen blijven mij nog altijd verbazen! |
Medische Basiskennis en Propedeuse Humane Osteopathie @ Sutherland |
---|
De opleiding Osteopathie aan College Sutherland is een ervaren en geaccrediteerde opleiding in humane osteopathie, niveau Bachelor of Science, die zich richt op het opleiden van toekomstige osteopaten. Het programma omvat onderwerpen zoals anatomie, fysiologie, embryologie, evolutieleer, pathologie, psychologie en de principes van osteopathie. College Sutherland werd in 1989 in Nederland opgericht. Nu is het de meest vooraanstaande en ervaren opleiding volgens de standaarden van NRO, WHO, EFFO, CEN en OsEAN. |
HBO Paard & Management @ VanHall-Larenstein |
---|
In de Engelstalige opleiding Equine, Sports en Business komen paard en bedrijf samen. De studie speelt in op de toekomst van de paardensector. Door het internationale karakter, de hoofdrol voor paardenwelzijn en duurzaamheid, en de connecties met het werkveld. |
Animal Normalization Therapy @ Patricia Kortekaas |
---|
Animal Normalization Therapy© (ANT) is defined as “an unique combination of manual therapy techniques derived from the Principles of Osteopathy with its main goal to ‘normalize’ and ‘restore’ vascular, lymphatic, neurological, and fascial dysfunctions in the body”. ANT© is subdivided into six unique categories: 1. Vascular Normalization Techniques (VaNT) – manipulation of blood vessels 2. Lymphatic Normalization Techniques (LyNT) – resolve lymph stagnation 3. Fascia/Dura Normalization Techniques (FaNT and DuNT) – alter fascial lines 4. Neurological Gait Normalization Techniques – resolve gait alteration 5. Cranial-Sacral Normalization Techniques (CrsNT) – cranium/dura techniques 6. Functional Indirect Techniques (FIT) – unwinding techniques |
Centered Riding Instructeursopleiding |
---|
Centered Riding® is an innovative way of learning and teaching classical principles of riding, using body awareness, centering, and imagery. Centered Riding is not a separate seat or discipline, but encompasses all seats and styles of riding. It teaches a language that allows clearer communication between horse, rider, and instructor. |
Bijscholingen en Post Graduates
2024 Animal Normalization Therapy module 1 door Patricia Kortekaas
2023 WAEO Conference: Equine osteopathic biomechanic balance
2022 Postgraduaat Equine Cranio-Sacral Therapy @ Vluggen Institute
2021 CR Update Angelika Engberg
2021 Canine Fascial Therapie @ Tuulia Luamola
2020 CR instructeur level 2
2020 Leerjaar 1 humane osteopathie
2019 Medische Basiskennis Diploma
2019 Lezing gegeven Horse Connect; Fascia en Training
2019 Cursus voeding Vetcur @ Vetcur
2019 organisatie WAEO congres voor paardenosteopathie
2018 CR update Sam Morrison
2018 Dissectie paardenhoofd @ Zefanja Vermeulen
2018 Postgraduaat TMJ kaakgewricht @ Vluggen Institute
2018 Lezing biomechanica @ Zefanja Vermeulen
2017 Dissectie paard @ Sharon May-Davis
2017 CR update Lotta Manson
2017 Lezing Equine Cervical Vertabrea Malformation @ Sharon May-Davis
2017 Postgraduaat Fascia and the heart of listening @ Vluggen Institute
2015 Centered Riding Instructeur level 1
2014 Lezing gegeven op WAEO congres paardenosteopathie
2014 Postgraduaat Equine Colon Therapy (darm van het paard) @ Vluggen Institute
2013 Release boek ‘Van ruiter… naar trainer!’
2013 Canine osteopath (hondenosteopaat) @ Vluggen Institute
2013 Equine osteopath EDO © (paardenosteopaat) @ Vluggen Institute
2010 HBO Paard & Management @ VanHall Leeuwarden
2006-2010 Revalidatietrainer @ EC ’t Balingehof
1998-2006 Keuringsklaar en zadelmak maken@ VOF Beekerheide
Van paardenmeisje
Mijn eerste eigen paard!
In de tussentijd gingen wij verhuizen van het dorp naar… jawel, een boerderij! En laat mijn moeder nu altijd gezegd hebben; Leandra, als we de plaats hebben voor een eigen paard aan huis, dan krijg jij er eentje. En belofte maakt schuld natuurlijk!
Net na mijn 18e verjaardag kreeg ik Ullrich. Een 3-jarige, onbeleerde KWPNer van Nijinski x Belisar. De kenners beginnen nu waarschijnlijk al te grinniken, want Belisar nakomelingen staan nu niet per definitie bekend als makkelijke paarden. Zo ook niet de mijne…
Zodra Ullrich het niet meer snapte, en dat was aanvankelijk al met de 1e keer het zadel op doen, herinnerde meneer zich ineens dat hij spring-gefokt was, en sprong dus zo de 1.60m hoge bakrand op, alsof het niets was. En zo ook met longeren.
Kwam er error dan was zijn oplossing de bak uit springen…
Ondanks mijn ervaring met het beleren van de jonge pony’s moest ik concluderen dat mijn eigen paard zadelmak maken misschien toch net iets te hoog gegrepen was. We brachten hem naar een professional met een bak waarbij de omheining gelijk doorliep tot aan het plafond. Hier kon hij in ieder geval niet meer uit springen.
Toen we de eerste keer gingen kijken was dat best een teleurstelling. Ullie maakte 2 flauwe bokjes en zijn ruiter lag ernaast. So far de professional… Ik besloot mijn paard weer mee naar huis te nemen en het vanaf hier weer zelf op te pakken. Inmiddels was hij wel gewend aan het zadel en een ruiter, dus dat moest toch goed komen.
Ik dezelfde avond thuis nog opgestapt (super dom natuurlijk). En jawel hoor, we eindigden samen bovenop de bakrand van 1.60m. Ik kan je zeggen, dat is echt hoog… 2 weken lang heb ik mijn hoofd gepijnigd wat ik met dit paard aan moest. Verkopen? Opnieuw wegbrengen? Gezelschapsdier?
Totdat het kwartje viel. In het vrije werk was Ullie namelijk super lief, volgzaam en werkte hij graag samen. Mijn eigenwijze donder wilde graag samenwerken.
Ik moest dus van mijn (reeds gematigde) traditionele dominante horsemanship af, en nog veel meer mét mijn paard gaan samenwerken.
En hoewel deze weg zeker niet zonder hobbels en bobbels was, zou ik deze ook nooit hebben willen missen. Wat heeft dit paard me geleerd om steeds weer kritisch naar mezelf te kijken.
Uiteindelijk waren we zo’n mooi team dat we demonstraties draaiden op de grote evenementen als Horse Event, Equitana en Paard 20… Tevens bereikten we het Z dressuur, en werkten we onofficieel ook al aan de piaffe en passage.
Inmiddels is Ullie 24 jaar oud en geniet hij in volle gezondheid van zijn pensioen, samen met zijn kleine vriend Ravel.
Naar droombaan
Een opleiding in de paarden
Nadat ik een half jaar psychologie gestudeerd had (mijn ouders waren er namelijk niet bepaald voorstander van dat ik de paarden in ging) bleek het bloed toch te kruipen waar het niet gaan kon. Ik begon aan mijn opleiding Paard & Management aan HBO opleiding VanHall-Larenstein.
Tijdens deze opleiding kwam ik voor stage terecht op Educatief Centrum ’t Balingehof, en ben daar vervolgens een aantal jaren blijven plakken. Een trainingscentrum waar paarden met gedrags- en fysieke problemen werden gerevalideerd volgens de principes van de klassieke rijkunst en natural horsemanship (Mark Rashid en Tristan Tucker zijn erg vergelijkbaar in hun werkprincipes).
Hier maakte ik kennis met verschillende klassieke ruiters. Ik kreeg de mogelijkheid om te lessen bij grotere namen zoals Anja Beran, Horst Becker, Bruno Rodriguez da Silva en Alizee Froment.
Dit was dressuur zoals ik het graag zag! Blije paarden, losse paarden en toch op sportief niveau mee kunnen komen.
Ook volgde ik de opleiding Centered Riding om meer te leren over de mega subtiele inzet van de ruiterhulpen.
Een boek werd geschreven…
Ik bleef gefascineerd in het hoe en waarom paarden een bepaalde oefening uitvoeren. Want des te preciezer jij begrijpt hoe je paard functioneert, des te preciezer, zachter en kleiner je hulpgeving kan zijn. Ik heb dus mega veel boeken en DVD-s verslonden over biomechanica, klassieke dressuur en fysiologie.
Uiteindelijk resulteerde dat in het feit dat ik voor mijn afstuderen een boek mocht schrijven over de biomechanica van het paard i.c.m. rijtechniek.
Dat is geworden ‘van ruiter… naar trainer!’. Wil je meer informatie daarover? Klik dan op de button hieronder!
Osteopathie
Ook kwam bij ‘t Balingehof regelmatig een osteopaat over de vloer. Ik vond het fantastisch om haar bezig te zien, en om te ervaren hoeveel meer bewegingsruimte de paarden kregen na een behandeling. Dat wilde ik ook!
In 2010 was het eindelijk zover; ik begon aan mijn opleiding osteopathie voor paarden aan het Vluggen Institute. Wauw, dit was wat ik altijd gezocht had!
Echt fascinerend om te leren hoe alles in het lichaam beweegt, functioneert en samenwerkt om gezond en met maximale bewegingsvrijheid te functioneren.
In 2013 studeerde ik af, en heb ik tevens bij het Vluggen Institute de modules voor honden osteopathie gevolgd. Daarna ben ik me middels diverse bijscholingen in blijven verdiepen. Het werk met de honden is enigszins anders dan de paarden, maar de resultaten zijn echt verbluffend.
Een van mijn eerste honden kwam omdat hij niet meer kon lopen en de dierenarts euthanasie adviseerde.
Ik was dus het laatste redmiddel. Best spannend! Na de 1e behandeling kon de hond weer wat scharrelen, en na de 3e kwam hij uit de auto gesprongen en op me af gerend! Echt bizar gewoon hoe het lichaam zichzelf kan herstellen, als je maar het juiste zetje weet te geven!
Vervolgstudies
Tegenwoordig is er echt een wildgroei aan studies en bijscholingen, en is het niet altijd makkelijk om iets te vinden van hoge kwaliteit, waar ik ook na mijn studie nog wat kan leren. Momenteel volg ik de opleiding bij Patricia Kortekaas. Patricia heeft zich gespecialiseerd in verschillende manuele therapieën en daar vervolgens haar eigen versie van gemaakt.
Ze geeft momenteel bijscholing aan verschillende reeds gediplomeerde humane en dier-osteopaten. Haar visie sluit naadloos aan op die van mijn vorige opleidingen, alleen gaat weer op een andere manier met het lichaam samen aan de slag. Heerlijk weer die nieuwe input, want ik ben en blijf natuurlijk een mega nerd 😉
Maak kennis met mijn paarden
Equi-Vita's Bonhomie
PRE hengst 2008 ZZ-Licht Dressuur
Grote vriendelijk reus. Bonhomie (Rampante II) is een echt gezelligheidsdier. Bomproof is hij. Zijn hypermobiliteit geeft wel wat uitdagingen, maar zijn werklust en topkarakter maken veel goed. Hij houdt van galopperen, en ook zijn 'speciale draf' begint hij erg leuk te vinden. Inmiddels zijn we officieel ZZ-licht dressuur en bezig met het hogere werk!
Equi-Vita's Rio KP
PRE hengst 2017 M1 Dressuur
Rio vindt zichzelf erg leuk, dat maakt hem aan de hand dan ook een enorme clown, maar onder het zadel eigenlijk altijd heel braaf met veel uitstraling. Hij houdt van werken en hij heeft een heel vriendelijk en mensgericht karakter. Gigantisch sterk paard met een mega goed galoppade en stap, en daarmee heeft hij de fysieke kenmerken om naar de top te gaan. Inmiddels trainen we op Z1 niveau en maken we een begin met de vliegende wissels.
Ullrich NL
KWPN ruin 2001 Z1 Dressuur
Ullrich is al sinds 2004 in mijn leven. We hebben absoluut geen makkelijke start gehad, maar hij is mijn grootste leermeester geweest. Zijn bijzondere karakter heeft me wegen in doen slaan die ik anders misschien nooit gevonden had. Hij heeft me na laten denken over mezelf, wie ik ben, hoe ik met anderen omga en de weg die ik wil bewandelen. Hij heeft me geleerd kritisch te zijn op mezelf, en me aan te passen aan het paard dat ik voor me heb. Hij laat het me zien als ik goed zit, maar ook als ik verkeerd zit. Een betrouwbare kameraad, fair judge, enorm eigenwijs, harde werker, en mijn allerbeste vriend. Samen zijn we officieel Z1 geklasseerd, maar thuis zijn we nog wel wat niveaus verder. Inmiddels is Ullie met welverdiend pensioen.
Lucera JMM
PRE merrie 2022 Onbeleerd
Deze dame geeft menig KWPNer het nakijken als het om beweging gaat! Daarnaast heeft ze een heel lief en knuffelig karakter, en lijkt ze erg intelligent en een tikje sensibel en daarmee razendsnel en superlicht aan de hulpen. In 2025 ga ik rustig aan een begin maken met longeren en werken aan de hand, in 2026 zal ze onder het zadel komen.
Mijn Spaanse Man