Wat doet osteopathie?

Door gerichte manuele technieken help ik blokkades, spanning en pijn te verlichten bij jouw paard. Hierdoor verbetert de mobiliteit en de doorbloeding, en kan het lichaam zichzelf herstellen en gemakkelijker bewegen.

Ik richt me niet alleen op de klachten, maar achterhaal ook de oorzaak ervan. Hierdoor geeft een osteopathie behandeling een langdurig resultaat.

Of je nu hulp zoekt voor je recreatie-, dressuur-, spring-, jonge of oude paard, osteopathie is er voor ieder lichaam!

Hoe gaat een behandeling in zijn werk?

STAP 1: Bewegingsanalyse & Anamnese

Vooraf:

Je krijgt een online intake formulier opgestuurd waar je jouw gegevens, die van je paard en een omschrijving van de reden van de behandeling kunt invullen. Is je dier onder begeleiding van nog een professional zoals een dierenarts of natuurgeneeskundige? Dan hoor ik dat ook graag. Rapportages of röntgenfoto's kun je eenvoudig toevoegen!

De dag zelf

Het dier mag niet bezweet of nat/vuil zijn. Zorg dus dat je paard droog staat en/of een deken op heeft bij slecht weer.

Vooraf doe ik graag een korte bewegingsanalyse aan de hand of aan de longe. Bij voorkeur op de zachte volte, de harde volte kan evt. ook.

 

P.S. Ook ik sta graag droog en uit de wind tijdens een behandeling!

STAP 2: Osteopathisch onderzoek & Behandeling

De plek:

Een behandelplek waar je paard zich op zijn gemak voelt, zonder daarbij lastig gevallen te worden door kuddegenoten en waar ik ruimte genoeg heb om om hem heen te bewegen werkt het fijnste.

De behandeling

Tijdens de behandeling onderzoek ik het hele lichaam op beweeglijkheid, en herstel deze weer zoveel mogelijk.

Een eerste behandeling duurt ongeveer 60 minuten. Een vervolgbehandeling meestal ongeveer 45 minuten.

STAP 3: Nabespreking & Advies

Na de behandeling:

Na de behandeling moet het lichaam weer opnieuw zijn balans vinden en leren omgaan met de nieuwe mobiliteit. Het lichaam gaat afvalstoffen uit het lichaam werken, waardoor het kan zijn dat het dier wat moe of stijf is net na de behandeling. Daarom is het belangrijk dat het dier 2 dagen rustig aan kan doen. Dat betekent niet hoog springen, niet rijden, rennen, geen langdurige arbeid/wandelingen maken.

Arbeid

Normaliter geldt dat het paard de eerste twee dagen 3 keer per dag 10 minuten aan de hand gestapt moet worden.

Hierna volgen nog 2 dagen longeerwerk alvorens je het rijden rustig aan weer oppakt.

Houd er rekening mee dat het per paard verschilt hoe hij op de behandeling reageert. De ene is gelijk weer soepel, de andere moet nog even wat stijvigheid eruit lopen en weer een ander is even aan het zoeken naar zijn nieuwe balans. Dat is allemaal prima! Zorg er wel voor dat hiervoor ruimte is in je training/wedstrijd schema.

Heb je nog vragen of merk je bijzondere dingen op? Neem dan altijd contact op!

Referenties

"Mijn paard kan zijn bekken weer kantelen en veel beter galopperen."

"Al enige tijd merkte ik aan mijn paard dat hij minder makkelijk galoppeerde. We zaten elkaar in de weg tijdens de galop. Hij kon niet nageven in de galop en ik kon niet meer zitten en zo kwamen we in een vicieuze cirkel. Ik heb Leandra gevraagd of zij eens naar mijn paard kon komen kijken om te zien of er iets mis was.

Leandra heeft mijn paard uitgebreid onderzocht en notities gemaakt. Na het onderzoek is zij mijn paard gaan behandelen.

Afhankelijk van de te behandelen plaats reageerde mijn paard heel ontspannen of vond ze het maar niets. Zijn bekken en onderrug zaten vast en dat liet hij ook wel merken tijdens de behandeling. Gelukkig bleef Leandra rustig, en daardoor kalmeerde mijn paard ook weer, wat een gunstig effect had op het verdere verloop van de behandeling.

Het resultaat was al snel merkbaar. Mijn paard kan haar bekken weer kantelen en daardoor veel beter galopperen. Deze positieve verandering zet zich tot op heden nog door en is goed te zien bij het longeren aan de dubbele longe waarbij mijn paard steeds beter kan galopperen, nageeflijk en ontspannen.

Uit het onderzoek bleek op verschillende punten dat de lever van mijn paard wat extra hulp kon gebruiken. Leandra heeft mij daarom een kuur voorgeschreven wat de lever van mijn paard zou reinigen. De kuur duurt een langere tijd en ik ben heel benieuwd wat dat uiteindelijk op gaat leveren.

Waarom Leandra? Leandra is gedreven in haar vak. Ze legt graag en goed uit waar welke klacht vandaan komt en wat de weerslag is op het paard. Ze is vriendelijk in haar omgang met het paard en weet haar rust op het paard over te brengen. Een belangrijke eigenschap!"

Nynke van der Heide

"Mijn merrie heeft veel minder last van haar hengstigheid."

"Mijn fjordenmerries Ujord en Dessa worden frequent behandeld door Leandra. De jongste merrie Dessa heeft veel last van haar hengstig zijn. Na behandeling merk ik dat ze rustiger is en dat bewegen haar gemakkelijker afgaat. Vooral het onder treden van haar achterbenen bij zijgangen geeft dan veel verbetering.

Ik vind het prettig om de paarden met regelmaat door Leandra na te laten kijken, zodat ik weet dat de paarden lichamelijk in orde zijn en ik geen dingen van ze vraag die door blokkades in het lijf niet lukken of zeer doen.

Ook toen bij Dessa uitwendige behandeling te weinig resultaat gaf, heeft Leandra me goed geholpen door me met de juiste persoon in contact te brengen, namelijk een dierenarts die ook osteopaat is. Zij kon Dessa inwendig behandelen en dat was nodig om haar lijf weer 100% in orde te krijgen.

Ik vind het belangrijk dat iemand ook deze stappen aan durft te raden en dus het belang van het paard op nummer 1 heeft staan"

Anne Stottelaar

"De behandeling wordt opgevolgd door les met extra ondersteuning."

"Tijdens de behandeling liet mijn merrie duidelijk merken dat er vanalles gebeurde in haar lijf. En wat ik erg prettig vind is dat ik nu ook de begeleiding krijg in het proces na de behandeling! Dus een heel totaalpakket!"

Wendy vd Boomen

"Hardnekkige luchtwegproblemen snel verholpen!"

"Met Leandra in contact gekomen nadat de luchtwegproblemen van mijn paard maar niet over wilden gaan. Ook niet na bezoeken aan de kliniek en heel wat geld lichter. Mijn paard bleek uiteindelijk een congestieve lever te hebben doordat hij zijn afvalstoffen niet kwijt kon. Dit reflecteerde op zijn longen, waardoor de klachten dus bleven aanhouden. Na een paar behandelingen begon mijn paard weer de oude te worden en is inmiddels weer top fit! Super bedankt!"

Nicolle Boonen

Wat maakt osteopathie van Equi-Vita zo uniek?

Opleiding

Het Vluggen Institute is wereldwijd erkent als hét opleidingsorgaan voor hoogwaardige paarden-osteopaten. Hier heb ik mijn opleiding gevolgd en afgesloten. Ik mag dus het EDO© en CDO© kwaliteitskeurmerk van het IREO register voeren. 

Tevens volg ik regelmatig extra bijscholingen welke je terugvindt in mijn CV.

Professional

Naast mijn werk als osteopaat geef ik ook veel les, rijdt zelf op ZZ licht niveau dressuurwedstrijden en heb daarbij verschillende paarden opgeleid en gerevalideerd. Ik zie en voel dus meer dan menig ander osteopaat of instructeur!

Nascholing

Omdat beweging en biomechanica mijn passie is, volg ik regelmatig bijscholingen. In mijn CV vind je alle nascholingen die ik gevolgd heb.

Holistisch

Osteopathie kijkt niet alleen naar de plek waar de klacht tot uiting komt, maar analyseert het hele lichaam en balanceert het hele lichaam weer uit. Hierdoor wordt de daadwerkelijk oorzaak opgespoord en worden problemen ook op lange termijn voorkomen!

Freedom of motion is everything!

Veelgestelde Vragen

Mijn paard is kreupel zonder aanwijsbare oorzaak. Kun jij wat betekenen?

Ik krijg vaker kreupele/onregelmatige dieren doorgestuurd van dierenartsen waarbij geen zichtbare afwijkingen geconstateerd zijn. Vaak bevind zich de oorzaak dan elders en is het de taak aan mij om uit te vinden waar en vooral om het probleem op te lossen natuurlijk. Meestal is het een ongelukkige samenloop van blokkades, en zodra die verholpen zijn kan het paard ook weer vrijer bewegen!

Mijn dier heeft artrose / kissing spines, kan hij behandeld worden?

Ondanks dat er mogelijk structurele veranderingen zijn, die mogelijk onomkeerbaar zijn, kan een osteopathie behandeling meestal nog steeds veel verlichting geven. Een onderdeel van het lichaam kan dan misschien niet meer goed functioneren, maar als we de rest van het lichaam zo mobiel mogelijk houden, dan kan het lichaam prima compenseren voor de klacht, waardoor pijn en ongemak afnemen of zelfs verdwijnen. Ik heb verschillende technieken in mijn repertoire die ik in kan zetten op basis van geschiktheid voor dit dier.

Is het zinvol om mijn jonge paard te laten behandelen als het nog niet gewerkt wordt?

Jazeker! Een paard met blokkades gaat altijd aangepast bewegen. Hierdoor kan al vroeg slijtage, overbelasting en scheve groei ontstaan. Dat wil je natuurlijk voorkomen!

Hoe kan het dat osteopathie pijn verminderd?

Iedereen is wel eens tegen zijn schenen geschopt. Het eerste wat je doet is wrijven over je scheenbeen; beweging, druk en warmte zorgen dat de pijn vermindert. Zolang er beweging en warmte is binnen een lichaam worden de pijn-zenuwen onderdrukt, doordat de pijnzenuwen exact dezelfde route volgen als de druk en bewegingszenuwen.

Zodra iets in het lichaam ophoudt met bewegen, worden de pijn-zenuwen niet meer onderdrukt, en ondervind je dus pijn. Door verschillende technieken mobiliseert de osteopaat de blokkades, waardoor beweging weer plaats kan vinden, en de pijn verdwijnt.

Wat maakt osteopathie anders dan een kraker/chiropractor?

Een osteopaat heeft een veel breder werkvlak dan een chiropractor. Chiropractors behandelen enkel het pariëtale gedeelte van het lichaam, dus de botten, spieren, pezen, wervelkolom en alle gewrichten. Een osteopaat kijkt verder. Hij behandelt ook het viscerale (organen) en cranio-sacrale gedeelte (weerstand, hoofdpijn, gedrag). Hij doet dit om een belangrijke reden. Een korte uitleg:

Alle zenuwen uit het hele lichaam delen informatie met elkaar en de hersenen via de ruggenwervels. Van deze informatie is 20% efferent. Dat wilt zeggen; het brengt informatie van het centrale zenuwstelsel naar de spier, het gewricht, het orgaan etc. 80% van deze informatie is afferent. Dat wilt zeggen, sensorische informatie vanuit spieren en organen naar het centrale zenuwstelsel toe. Er wordt dus 4x zoveel informatie vanaf een spier of orgaan naar de wervel gebracht, dan vanuit de wervel naar de spier. Om echt de kern van het probleem aan te pakken, is het dus zeer belangrijk om ook het viscerale en cranio-sacrale gedeelte mee te nemen in de behandeling, gezien daar regelmatig de oorzaak van het probleem ligt. Breng je hier geen verlichting, dan zullen de zenuwen overprikkeld blijven, en is je hervonden beweeglijkheid maar van korte duur, dus ook die in de wervelkolom. Hoe dat komt kan je hieronder lezen.

Informatie van en voor het hele lichaam wordt gedeeld dmv elektrische impulsen die via de zenuwen naar de ruggenwervel lopen. De ruggenwervel is dus een soort verzamelaar van informatie, gecodeerd in elektrische impulsen. In de ruggenwervel zelf is ook een elektrische basis activiteit te vinden. Zodra de irritatie van een spier of orgaan omhoog gaat, worden er sterkere impulsen gestuurd naar de ruggenwervel. Deze elektrische impulsen verhogen de basis activiteit in de wervelkolom. Zodra de basis activiteit in de wervel een bepaalde grens overschrijdt, gaat er een ‘alarm’ af; het lichaam gaat actie ondernemen.

Deze actie bestaan uit het verhogen of verlagen van de activiteit van alle structuren die vanuit deze wervel aangestuurd worden. Denk maar eens aan wat je ziet als iemand buikpijn heeft. Niet alleen de binnenkant doet pijn, maar ook de buikspieren spannen zich aan, waardoor de patiënt voorover zal buigen. Dit komt door bovenstaand principe. Één wervel kan dus meerdere spieren, gewrichten en organen aan laten spannen. Een blokkade beïnvloedt dus op meerdere levels de activiteit in het lichaam.

Is osteopathie ook geschikt voor oudere paarden?

Absoluut! De behandelwijze wordt altijd aangepast aan de leeftijd van het paard. Zo zal ik bij een extreem jong of wat ouder paard wat zachtere technieken gebruiken dan bij een paard wat vol in training staat. Veel oudere paarden laten een hele revival zien na de behandeling!

Komt de tandarts, masseur of zadelpasser beter voor of na de osteo behandeling?

De tandarts graag van tevoren, de zadelpasser liever achteraf, de masseur/fysio mag ervoor of erna.

Wordt het paard gesedeerd en gebruik je hulpmiddelen?

Nee, het paard wordt niet gesedeerd en ik gebruik in principe alleen mijn handen, en soms een reflex-stokje ter ondersteuning van een bepaalde beweging. Sedatie haalt veel motorische en sensorische input weg, waardoor er zowel voor mij als voor het paard veel minder feedback komt op de behandeling. Daarnaast ben ik geen voorstander van het gebruik van hamers etc. Simpelweg omdat de effectiviteit van je behandeling niet in de kracht schuilt die je gebruikt. Sterker nog, je kunt dingen daarmee onomkeerbaar beschadigen!

Hoe lang duurt een behandeling ongeveer?

Een behandeling duurt, inclusief bewegingsanalyse, ongeveer een uurtje. Een herhaalbehandeling binnen 6 maanden meestal iets korter.

Wat maakt osteopathie anders dan fysiotherapie?

Een fysio en masseur focussen zich met name op het buitenste schilletje, dus de spieren en pezen van je dier. Osteopathie behandeld deze indirect, door in te werken op het skelet, op de mobiliteit van de organen en op de fluctuatie van hersen- en lymfevocht. Osteopathie behandeld dus wat meer het binnenste schilletje, wat wel weer effect heeft op het buitenste schilletje. Want minder beperkingen aan de binnekant, geeft meer ruimte aan de buitenkant en minder compensaties!

Desalnietemin zijn er bepaalde gevallen waarbij fysiotherapie en osteopathie elkaar heel mooi kunnen ondersteunen. Bv honden die al heel lang in een compensatiepatroon bewegen of honden die door een gebrek aan core stability steeds opnieuw weer vast lopen in hun lichaam.

Meer over osteopathie:

Een osteopaat spoort met zijn handen bewegingsbeperkingen op in het pariëtale (gewrichten en spieren), viscerale (organen) en cranio-sacrale (schedel, hersenvliezen, heiligbeen) systeem op, en herstelt deze weer.

Het doel van de behandeling is om de bewegelijkheid, doorstroming en vitaliteit van de geblokkeerde onderdelen weer terug te krijgen.

Hierdoor kan het lichaam afvalstoffen afvoeren en bouwstoffen aanvoeren. Hierdoor verdwijnen ongewenste reacties zoals pijn, spierspanningen, infecties, atrofie en zwelling.

"Health can only be restored by removing the causes of disease. The normal flow of fluids is essential for the body's optimal function."

AT Still

Hierdoor kan het lichaam afvalstoffen afvoeren en bouwstoffen aanvoeren. Hierdoor verdwijnen ongewenste reacties zoals pijn, spierspanningen, infecties, atrofie en zwelling. 

Osteopathie kan op deze manier verlichting brengen bij veel bewegingsproblemen, orgaanproblemen, huidproblemen, gedragsproblemen en spiertechnische problemen bij paarden en honden.

"The body has an innate intelligence that governs its every function. The body has an unlimited capacity for repair and regeneration. The role of the osteopath is to help the body help itself."

AT Still

Bij welke problemen kan osteopathie helpen?

Fysieke Problemen
Verteringsproblemen (maag, darm), koliekerig
Huidproblemen
Blessures
Hengstigheidsproblemen
Staart scheef
Stalbenen
Overmatig urineren
Gevoelig voor ziekte/infectie/mok
Artrose
Kissing spines
Trauma
Blessures
Operaties
Valpartijen
Overbelasting
Rijtechnische Problemen
Scheefheid / problemen met buigen
Stijfheid/onregelmatigheid/pijn
Verminderde prestatie, niet kunnen galopperen, scheef springen
Onrust
Verzet
Struikelen
Headshaken
Atrofie
Moeite met bepaalde oefeningen zoals vliegende wissel, travers, de juiste galop etc.
Gedrags Problemen
Stress
Agressie / Irritatie
Nervositeit
Overgevoeligheid

Tarieven

Dienst Prijs
Osteopathie behandeling - 1e keer of meer dan 6 maanden geleden- € 115,-
Osteopathie behandeling vervolg -binnen 6 maanden- € 95,-
Reiskosten Zie tabblad Tarieven
Reiskosten bij >3 paarden op 1 locatie binnen 60 km Komen te vervallen

Reiskosten

Prijzen gelden binnen een straal van 20 km rondom Koningslust. Woon je buiten deze straal, dan neem even contact op voor tarieven en evt. lesroutes waar je kunt aansluiten. Routes zonder reiskosten zijn er in regio Eindhoven, Helmond, Someren, Weert en Zuid-Limburg.

*Reiskosten worden berekend vanaf postcode 5984 PB Koningslust. 

 

Afmeldingen

Bij afmeldingen minder dan 48 uur doorgegeven worden de halve kosten in rekening gebracht. Bij afmeldingen die minder dan 24 uur van tevoren doorgegeven worden, worden volledige kosten in rekening gebracht!

 

Algemene voorwaarden

Zodra een afspraak gemaakt wordt gaat de klant tevens akkoord met de algemene voorwaarden.