Herken je dit?

Je hond is niet meer zo actief als hij was. Hij ligt meer, staat stijf op, eet wat minder enthousiast, heeft een kleine afwijking in zijn beweging of heeft veel last van uitslag. Als je hem aait, heeft hij een gevoelig plekje. Moet je hem na laten kijken? Misschien heeft hij wel ergens ongemak?

Honden zijn keien in compenseren! Vaak zie je dus pas wat van een letsel als het in een verder gevorderd stadium is. Voor die tijd zie je langzaam zijn enthousiasme of mobiliteit achteruit gaan. 

Desondanks kunnen deze compensaties ervoor zorgen dat er stiekem al structurele veranderingen plaatsvinden. Je kan dan bijvoorbeeld denken aan artrose of spondylose.

Wacht dus zeker niet met je dier laten checken, de kans is groot dat er inderdaad wat speelt!

“The artery is the river of life, health and ease, and if muddy or impure disease follows.”  A. T. Still MD DO 

Referenties

"Van teruggetrokken en stijf naar onze oude vrolijke hond!"

"Wat ben ik blij dat ik met onze lieverd, Bing, bij Leandra ben geweest. Bing had de gewrichten vastzitten. Hij was niet meer vrolijk, liep moeilijk en lag heel veel.

Na de eerste afspraak zag ik al heel snel verbetering. 3 Weken na het eerste consult nog een keer een behandeling. 

We hebben onze "oude" Bing weer terug. Huppelt weer vrolijk rond. Leandra verstaat haar vak!"

Gerda Philipsen

"Van zijn hernia hersteld binnen een week!"

"Super tevreden! Onze hond kon niet meer goed op zijn poten staan, was helemaal gedesoriënteerd, kon zich niet draaien, kon niet zitten, verslikte zich met eten. Volgens de dierenarts een hernia. Na 1 behandeling van Leandra, kwamen we thuis en ging hij zichtbaar vooruit. Binnen 1 week huppelde hij weer door het huis en weer bijna de oude. Na 2 weken een controle behandeling, de laatste restjes spierspanning weggehaald. En hij is weer als vanouds. Ik raad het iedere hond aan, ook preventief!"

Anita Poels

"Liefdevol en voorzichtig met onze oude hond!"

"We zijn met onze oude hond hier geweest omdat hij stijf in de heupen was en moeilijk liep. Na twee zachte behandelingen loopt hij weer soepel en goed door en tilt zijn pootje zelfs weer op. Leandra gaat heel liefdevol en voorzichtig maar wel doelgericht te werk. Een echte aanrader als osteopaat voor honden."

Linda Vanlier

De Behandeling

INTAKE

Via het online intake-formulier kun je eenvoudig de gegevens, de klacht van je hond en zijn evt. medische dossier uploaden.

 

Voorafgaand aan de behandeling zullen we deze nog kort bespreken.

BEHANDELING

De behandeling vindt plaats bij mij op de praktijk (Koningslust). Je hoeft niets speciaals mee te nemen, wel graag een schone en droge hond.

Eerst zal ik de wervelkolom navoelen en alle gewrichten. Daarna checken we hoe het staat met alle organen. Hebben ze voldoende bewegingsvrijheid? Hoe voelen ze aan?

Eventueel wordt dit aangevuld met een cranio-sacraal onderzoek. Daarop volgt de behandeling en wordt alles zo veel mogelijk gemobiliseerd.

ADVIES

Na de behandeling is het belangrijk dat je hond even een paar dagen rustig aan kan doen. Dus niet te ver wandelen, te gek spelen of hoog springen. Het kan zijn dat de hond wat moe of stijf is, dat is normaal omdat tijdens de behandeling afvalstoffen vrijkomen die verwerkt moeten worden. Dit trekt met een paar dagen weer bij.

Het is belangrijk dat de hond altijd vers drinkwater ter beschikking heeft!

Mocht je vragen hebben vooraf of na een behandeling, neem dan gerust contact met me op!

Unieke punten

Opleiding

Opgeleid aan het Vluggen Institute en vervolgcursussen via grote namen als Patricia Kortekaas en Tuulia Luamola maken dat ik verschillende tools en invalshoeken heb om je hond als totaal te behandelen. In mijn CV vind je wat specifiekere informatie.

Professional

De samenwerkingen met ander professionals uit oa de natuurgeneeskunde, gedragskunde en reguliere zorg bewijzen naast de ervaringen van klanten de effectiviteit van mijn behandelingen.

Holistisch

Osteopathie kijkt niet alleen naar de plek waar de klacht tot uiting komt, maar analyseert het hele lichaam en balanceert het hele lichaam weer uit. Hierdoor wordt de daadwerkelijk oorzaak opgespoord en worden problemen ook op lange termijn voorkomen!

Veelgestelde Vragen

Helpt osteopathie ook bij incontinentie en zindelijkheidsproblemen?

Jazeker! Niet zelden liggen verklevingen van organen of blokkades van de wervelkolom ten grondslag aan verminderde controle over de blaas. Deze bewegingsbeperkingen hef ik op, met als gevolg dat 9 van de 10 honden weer controle terug krijgt over zijn blaas!

Hoe kan het dat osteopathie pijn verminderd?

Iedereen is wel eens tegen zijn schenen geschopt. Het eerste wat je doet is wrijven over je scheenbeen; beweging, druk en warmte zorgen dat de pijn vermindert. Zolang er beweging en warmte is binnen een lichaam worden de pijn-zenuwen onderdrukt, doordat de pijnzenuwen exact dezelfde route volgen als de druk en bewegingszenuwen.

Zodra iets in het lichaam ophoudt met bewegen, worden de pijn-zenuwen niet meer onderdrukt, en ondervind je dus pijn. Door verschillende technieken mobiliseert de osteopaat de blokkades, waardoor beweging weer plaats kan vinden, en de pijn verdwijnt.

Is osteopathie geschikt en/of nog zinvol voor mijn oudere hond?

Absoluut! Ondanks dat er waarschijnlijk plaatsen zijn met een chronische bewegingsbeperking door bv artrose of spondylose, kunnen we deze gebieden én de gebieden eromheen zo soepel mogelijk houden. Hierdoor kan je hond zo goed mogelijk compenseren voor de plaatsen waar dit misschien minder gaat.

Hoeveel behandelingen heeft mijn hond nodig?

Meestal is de eerste behandeling al voldoende om het grootste deel van de klachten te verlichten.

Bij ernstige en acute klachten zoals bv een hernia wordt er altijd op korte termijn een controle afspraak ingepland. 

Wist je dat het verstandig is om 2x per jaar een preventieve check te doen? Zo voorkom je dat milde problemen onder de oppervlakte veranderen in structurele problemen!

Wat maakt osteopathie anders dan een kraker/chiropractor?

Een osteopaat heeft een veel breder werkvlak dan een chiropractor. Chiropractors behandelen enkel het pariëtale gedeelte van het lichaam, dus de botten, spieren, pezen, wervelkolom en alle gewrichten. Een osteopaat kijkt verder. Hij behandelt ook het viscerale (organen) en cranio-sacrale gedeelte (weerstand, hoofdpijn, gedrag). Hij doet dit om een belangrijke reden. Een korte uitleg:

Alle zenuwen uit het hele lichaam delen informatie met elkaar en de hersenen via de ruggenwervels. Van deze informatie is 20% efferent. Dat wilt zeggen; het brengt informatie van het centrale zenuwstelsel naar de spier, het gewricht, het orgaan etc. 80% van deze informatie is afferent. Dat wilt zeggen, sensorische informatie vanuit spieren en organen naar het centrale zenuwstelsel toe. Er wordt dus 4x zoveel informatie vanaf een spier of orgaan naar de wervel gebracht, dan vanuit de wervel naar de spier. Om echt de kern van het probleem aan te pakken, is het dus zeer belangrijk om ook het viscerale en cranio-sacrale gedeelte mee te nemen in de behandeling, gezien daar regelmatig de oorzaak van het probleem ligt. Breng je hier geen verlichting, dan zullen de zenuwen overprikkeld blijven, en is je hervonden beweeglijkheid maar van korte duur, dus ook die in de wervelkolom. Hoe dat komt kan je hieronder lezen.

Informatie van en voor het hele lichaam wordt gedeeld dmv elektrische impulsen die via de zenuwen naar de ruggenwervel lopen. De ruggenwervel is dus een soort verzamelaar van informatie, gecodeerd in elektrische impulsen. In de ruggenwervel zelf is ook een elektrische basis activiteit te vinden. Zodra de irritatie van een spier of orgaan omhoog gaat, worden er sterkere impulsen gestuurd naar de ruggenwervel. Deze elektrische impulsen verhogen de basis activiteit in de wervelkolom. Zodra de basis activiteit in de wervel een bepaalde grens overschrijdt, gaat er een ‘alarm’ af; het lichaam gaat actie ondernemen.

Deze actie bestaan uit het verhogen of verlagen van de activiteit van alle structuren die vanuit deze wervel aangestuurd worden. Denk maar eens aan wat je ziet als iemand buikpijn heeft. Niet alleen de binnenkant doet pijn, maar ook de buikspieren spannen zich aan, waardoor de patiënt voorover zal buigen. Dit komt door bovenstaand principe. Één wervel kan dus meerdere spieren, gewrichten en organen aan laten spannen. Een blokkade beïnvloedt dus op meerdere levels de activiteit in het lichaam.

Wat maakt osteopathie anders dan een fysiotherapeur/masseur?

Een fysio en masseur focussen zich met name op het buitenste schilletje, dus de spieren en pezen van je dier. Osteopathie behandeld deze indirect, door in te werken op het skelet, op de mobiliteit van de organen en op de fluctuatie van hersen- en lymfevocht. Osteopathie behandeld dus wat meer het binnenste schilletje, wat wel weer effect heeft op het buitenste schilletje. Want minder beperkingen aan de binnekant, geeft meer ruimte aan de buitenkant en minder compensaties!

Desalnietemin zijn er bepaalde gevallen waarbij fysiotherapie en osteopathie elkaar heel mooi kunnen ondersteunen. Bv honden die al heel lang in een compensatiepatroon bewegen of honden die door een gebrek aan core stability steeds opnieuw weer vast lopen in hun lichaam.

Kan osteopathie samen met natuurgeneeskunde?

In mijn ervaring ondersteunen deze twee therapiën elkaar heel mooi, en dan met name bij verteringsproblemen. Doordat osteopathie zorgt dat de doorbloeding weer optimaal is en de klieren weer goed functioneren, kunnen de middelen van de natuurgeneeskundige ook daar aan kunnen komen waar ze nodig zijn. Anderzijds geeft bv homeopathie een orgaan wat flink vast gelopen is, net dat extra zetje om weer sneller op de rit te komen.

Boek een afspraak

Het maken van een afspraak is super simpel;

 

  • Stuur een mailtje met het verzoek om een afspraak. Als je daarin alvast aangeeft welke dagen je absoluut wel of niet zou kunnen bespoedigd dat het proces.
  • Je krijgt een voorstel met een datum en tijd bij mij op de praktijk in Koningslust.
  • Je krijgt een intake formulier, vul dit aub ruim voor de afspraak in.

 

En dan zie ik je graag op de afgesproken tijd. Je mag gewoon achterom komen!

 

Prijs van een behandeling van je hond € 75,-