Equi -Vita - logo

Equi -Vita

Education, Osteopathy and Rehabilitation 

Equi -Vita - logo

Richtlijnen

Structure determines function and function determines structure

Een ezelsbruggetje: Een bal die niet rond is, kan niet rollen. Een ronde bal die alleen maar heen en weer geschuurd wordt, blijft niet rond, en kan niet meer rollen.

Bij vertaling naar het lichaam wilt dit zeggen dat als een orgaan/spier/gewricht kan bewegen zoals het hoort (rollen), het zijn functie kan doen (vooruit komen). Zodra het niet meer kan bewegen zoals het hoort (alleen heen en weer geschoven wordt ipv gerold), krijgt het problemen met het uitvoeren van zijn functie (door het schuiven is één zijde afgevlakt, en kan de bal dus niet meer rollen).

Maar ook: zodra een orgaan/spier/gewricht door bv congestie zijn oorspronkelijk vorm verliest (niet meer rond, maar met een vlakke zijde), kan het zijn functie niet meer uitvoeren (rollen).

Soms zijn deze veranderingen/beperkingen in structuur of functie maar minimaal waarneembaar, maar op termijn worden deze natuurlijk groter en groter, en kan het zelfs leiden tot ziektebeelden. Het is dus belangrijk om deze bewegingsbeperkingen al in een vroegtijdig stadium te herkennen, zodat de osteopaat het lichaam weer zoveel mogelijk beweging terug kan geven voordat er chronische veranderingen ontstaan die onomkeerbaar zijn. Vandaar ook het advies om je dier 1 à 2 keer per jaar na te laten kijken.

Het lichaam is één groot geheel, alles werkt samen en beïnvloedt elkaar.

Het klinkt vast herkenbaar dat als het paard linksachter niet goed loopt, hij rechtsvoor zijn voet sneller neer gaat zetten. Het linker achterbeen beïnvloedt dus de beweging en belasting van het rechtervoorbeen, waardoor dit voorbeen overbelast kan worden. De oorzaak van het probleem ligt dus niet in het rechtervoorbeen, maar in het linkerachterbeen. Ook in het functioneren van organen kan zoiets gebeuren. Een lever die zwaar overbelast wordt kan er makkelijk voor zorgen dat het voorbeen beperkt wordt in zijn beweging (bv doordat de spieren vanuit dezelfde wervels aangestuurd worden), of dat het paard moeite krijgt met lengtebuiging door de minder soepele lever.

Een osteopaat is in staat om dergelijke achterliggende oorzaken te achterhalen, en weer te mobiliseren.

De regel van compensatie en zelfcorrectie

Zodra er een bewegingsbeperking ontstaat, zal het lichaam zijn uiterste best doen om dit probleem in eerste instantie op te lossen, en als dat niet mogelijk is, dit te omzeilen door andere delen van het lichaam aan te spreken. Hierdoor staan gebieden met verminderde en vermeerderde belasting. Een osteopaat helpt het lichaam de bewegingsbeperkingen op te lossen, zodat het weer op een correcte manier gebruikt kan worden, en weer terug kan gaan naar zijn balans.

Iedere mobiliteitsblokkade heeft een gevolg voor de doorbloeding.

Bij de structuren die beïnvloed worden door een blokkade, hoort ook een angiotome; een doorbloedingsgebied. Zodra de basisspanning in een wervel omhoog schiet, wordt de bloedtoevoer in dat gebied veranderd. Sommige delen worden afgesloten, en ander verwijden juist. Door de veranderingen in de bloedtoevoer krijgen niet alle weefsels voldoende voedingsstoffen, waardoor zowel op korte als op lange termijn problemen zullen ontstaan. Denk aan de afvoer van afvalstoffen (stijfheid) of de aanvoer van voedingsstoffen en prikkels (atrofie). Daarnaast is een blokkade in een angiotome van grote invloed op de bloeddruk!