Equi -Vita - logo

Equi -Vita

Education, Osteopathy and Rehabilitation 

Equi -Vita - logo

Voorwaarts neerwaarts, niet voor barokke paarden!?

16 juli 2014

Onlangs zag ik een artikel voorbij komen; barokke paarden zouden niet voorwaarts neerwaarts gereden hoeven worden, omdat ze van nature al oprichting hebben. Dat hebben ze zeker, maar dat wit niet zeggen dat ze niet voorwaarts neerwaarts gereden hoeven te worden!

Voorwaarts neerwaarts, wat wil dat eigenlijk zeggen? Veel mensen denken al snel aan een lage hoofd-hals houding. Dat is inderdaad één van de onderdelen, maar kan op veel verschillende manieren uitgevoerd worden.

Wat belangrijk is voor een goede voorwaarts neerwaarts, is dat de rug en schoft blijven opbollen.

Doet hij dit niet, dan valt hij inderdaad op de voorhand. Doe je het goed, dan voel je dat als ruiter ook, het is alsof je paard je een klein beetje optilt, en hij hierdoor meer ruimte krijgt in het voorbeen.

Tegelijk voel je dat de beweging meer veer krijgt. Doordat je paard zijn hals ontspannen laat vallen, krijgen de spieren in de bovenlijn lengte door de ontspanning, waardoor je paard zijn bekken onder het lichaam kan kantelen, en kan blijven dragen van achteren. Je voelt een kleine slowmotion gebeuren, terwijl je paard evengoed drang naar voren houdt, maar deze voor een deel omzet in verticale energie.

Júist die paarden die voorwaarts neerwaarts gereden worden, en die tegelijkertijd verzocht worden om meer te gaan dragen, zijn de paarden die het beste ontwikkelen. De ontspannen bovenlijn geeft het bekken ruimte om onder het lichaam te kantelen, waardoor de spieren die écht ontworpen zijn om de ruiter en het paard te dragen actief kunnen worden!

Meer informatie daarover volgt in het volgende blog, dus check m af en toe eens 😉

Groetjes, Leandra