Equi -Vita - logo

Equi -Vita

Education, Osteopathy and Rehabilitation 

Equi -Vita - logo

Singeldwang

11 mei 2017

Singeldwang, het komt regelmatig voor. Het varieert van happen met aansingelen tot heftige bokpartijen tot zelfs gaan liggen aan toe. Vaak heeft singeldwang een fysieke oorzaak, maar welke?

Escondido op de foto maakte ook fikse spanning en soms zelfs bokpartijen bij het aansingelen. Hij bleek vast te zitten in zijn hele schoftgebied, de ribben en ook in zijn voorbeen had hij aardig wat blokkades ten gevolge van andere problemen.

Het is belangrijk om de oorzaak van deze blokkades te achterhalen, en ze kunnen legio zijn! Als osteopaat ben ik hierin getraind. Je singel loopt over een aantal ribben, met opstappen trek je vaak aan een kort gebiedje wervels en ribben. Als deze blokkeren kunnen ze scherpe zenuwpijn veroorzaken. Mensen die ooit gekneusde ribben hebben gehad kunnen dat beamen! De lever en de maag kunnen als ze al geïrriteerd  zijn (wat ook weer een reden heeft) bij het aansingelen voor heftige reacties zorgen, een borstbeen wat onder spanning staat kan heftige neurologische reflexen veroorzaken, hormonaal kan er vanalles meespelen waardoor de rug en halsbasis onder ernstige spanning komen te staan…

Zodra we de oorzaak kunnen vinden, kunnen we deze oorzaak ook weg nemen. Want je kunt wel ribben en wervels los maken, maar als je de oorzaak niet verhelpt zit het binnenkort weer vast! Als osteopaat ben ik erin getraind de daadwerkelijke oorzaak te achterhalen.Vaak volstaan 1 of 2 behandelingen, maar soms is het ook belangrijk dat er andere zaken aangepast worden.

In het geval van Escondido was dat naast wat congestie op de lever, ook gedrag. Escondido is een pienter paardje, en hij anticipeert snel op zaken waarvan hij denkt dat ze gaan gebeuren door zich te spannen. Bij hem moet dus ook zijn gedrag wat omgebogen worden. Gelukkig is hij bij Danielle Meyboom (Amable) in goede handen. De eerste stappen zijn weer heel wat gemoedelijker gemaakt!