Equi -Vita - logo

Equi -Vita

Education, Osteopathy and Rehabilitation 

Equi -Vita - logo

Recensies

Recensie door Annemarie van Haren

Ik heb nu al een hele tijd les van Leandra en ik ben ontzettend tevreden. Het leuke en interessante aan de lessen vind ik dat je een heel goed inzicht krijgt in hoe je de verschillende spieren van je paard kan trainen en je paard gezond en los in zijn lijf kan krijgen en houden. Ook wordt er veel aandacht besteed aan hoe je eigen lijf en zit moet gebruiken. Hierdoor ga je op een andere manier naar je training kijken en heb je ook heel veel handvaten om buiten de lessen om thuis met je paard te kunnen werken. Als ik nu thuis ergens tegen aanloop, bijvoorbeeld dat mijn paard zich ergens vast houdt of zijn lijf anderzijds niet goed gebruikt dan weet ik steeds beter welke oefeningen ik kan gebruiken om het te verbeteren.

—————————-

Recensie door Nynke van der Heide

Al enige tijd merkte ik aan mijn Friese merrie dat zij minder makkelijk galoppeerde. We zaten elkaar in de weg tijdens de galop. Zij kon niet nageven in de galop en ik kon niet meer zitten en zo kwamen we in een vicieuze cirkel. Ik heb Leandra gevraagd of zij eens naar mijn paard kon komen kijken om te zien of er iets mis was. Leandra heeft mijn paard uitgebreid onderzocht en notities gemaakt. Na het onderzoek is zij mijn paard gaan behandelen. Afhankelijk van de te behandelen plaats reageerde mijn paard heel ontspannen of vond ze het maar niets. Haar bekken en onderrug zaten vast en dat liet ze ook wel merken tijdens de behandeling. Gelukkig bleef Leandra rustig, en daardoor kalmeerde mijn paard ook weer, wat een gunstig effect had op het verdere verloop van de behandeling.

Het resultaat was al snel merkbaar. Mijn paard kon haar bekken weer kantelen en daardoor veel beter galopperen. Deze positieve verandering zet zich tot op heden nog door en is goed te zien bij het longeren aan de dubbele longe waarbij mijn paard steeds beter kan galopperen, nageeflijk en ontspannen.

Uit het onderzoek bleek op verschillende punten dat de lever van mijn paard wat extra hulp kon gebruiken. Leandra heeft mij daarom een kuur voorgeschreven wat de lever van mijn paard zou reinigen. De kuur duurt een langere tijd en ik ben heel benieuwd wat dat uiteindelijk op gaat leveren.

Waarom Leandra? Leandra is gedreven in haar vak. Ze legt graag en goed uit waar welke klacht vandaan komt en wat de weerslag is op het paard. Ze is vriendelijk in haar omgang met het paard en weet haar rust op het paard over te brengen. Een belangrijke eigenschap!

—————————-

Recensie door Lia Verberne

Sinds enkele jaren heb ik les van Leandra. Zij wil dat je vanuit ontspanning en met respect voor je paard werkt. Het ziet er vanaf de bakrand heel relaxed uit, maar ondertussen is het voor paard en ruiter keihard werken. Meteen tijdens de eerste les moest ik met een lange teugel wendingen, overgangen en zijgangen rijden. Toen kwam ik er dus achter dat ik stiekem toch nog veel met de teugels stuur. En dus nog veel meer op zit moest gaan rijden.

Ik zie mijn paarden letterlijk en figuurlijk groeien tijdens de lessen. Spierontwikkeling op de juiste plaatsen en een trots fier paard onder het zadel. Leandra geeft gevarieerd les, niet alleen rijden maar ook dubbele longe en werken aan de hand. Ze weet heel goed uit te leggen waar verbetering mogelijk is, wat je daarvoor van je paard moet vragen en hoe dat voor jou aan zou moeten voelen. Maar ook andersom, voel je nu dit en dat? Dan is je paard daar scheef en dat los je op door deze oefeningen te doen en daarbij moet je weer letten op dat en dat.

Ze legt alle stappen uit, het hoe en vooral het waarom. Zodat je ook snapt waarom je iets doet en je het dus ook op eigen initiatief gaat doen en niet alleen omdat het vanuit het midden van de bak naar je geroepen wordt. Dit alles en meer beschrijft ze ook in haar boek. Haar boek is dan ook een echte aanrader.

Doordat ze ook osteopaat is ziet ze heel goed waar de beperkingen van je paard zitten en hoe die op te lossen zijn. Door training of eventueel door een behandeling. Ze heeft mijn paarden allemaal al behandeld, zelfs mijn ouwetje van 30 jaar. En ook hier enorme vooruitgang! Het bijkomende voordeel is dat ze de gevonden knelpunten tijdens de lessen weer extra aandacht kan geven.

En verder is Leandra een erg prettig mens om les van te krijgen, met respect voor ruiter en paard. Binnen de grenzen van de mogelijk en onmogelijkheden van de combinatie blijvend. Ik hoop dan ook nog lang van haar expertise gebruik te mogen maken.

—————————-

Recensie door Anne van den Bosch

Ruim 3 jaar geleden heb ik mijn merrie als 6-jarige gekocht. Ze had 2 veulens gehad en was pas laat aangereden. Met het idee met veel begeleiding komt het wel goed heb ik haar gekocht. 3 jaar later en 4 instructeurs verder ben ik gelukkig bij Leandra terecht gekomen. Van voorgaande instructeurs vaak te horen gekregen dat ze zo lastig is en ik wel erg veel doorzettingvermogen heb. Gelukkig ben ik in haar blijven geloven en sind ik bij Leandra les gaan we stukje bij beetje steeds meer vooruit, blijkbaar is ze helemaal niet zo lastig maar ze was/is erg scheef iets waar Leandra mij heel goed mee kan helpen. Het fijne aan de lessen vind ik de opbouw in kleine stapjes en het zelf nadenken waarom je iets doet. Als ik nu zelf train weet ik steeds beter waar ik aan kan werken. Ik kan Leandra zeker aanraden als instructrice!

—————————-

Recensie door Dorien Sluyter

Sinds ruim 1 jaar heb ik nu les van Leandra en dit bevalt heel goed. Ze kijkt naar de bewegingen van het paard en de houding van de ruiter en kan goed aangeven als iets niet lukt waardoor dit komt en middels welke aanpassingen in rijden (positie van handen, benen, bekken) of oefeningen het probleem opgelost kan worden.
Ik ben zelf recreatieruiter maar vind het wel heel leuk om steeds nieuwe dingen bij te leren en mezelf en mijn paard verder te ontwikkelen. Mijn paard is een Andalusier merrie en ze moest nog veel leren. Ze kende de basis maar wilde in galop het liefste heel hard rond gaan racen. Ik vond het wel eng ook omdat ze soms in de linker galop ook nog rare bokken-sprongen maakte en zelfs steigerde Dit kwam waarschijnlijk allemaal doordat ze scheef en uit balans was en ze het gevraagde lichamelijk niet goed aankon.

Mijn eigen probleem was dat ik zelf wat scheef op mijn paard zat. Ik wist dit wel maar eigenlijk niet hoe mijn houding te verbeteren was. Van voorgaande instructrices heb ik niet kunnen leren hoe ik nu wel recht boven mijn paard moest blijven en wat mijn probleem nu eigenlijk was. Dankzij de tips van Leandra is het probleem redelijk snel opgelost. Al moest ik wel flink aan dit andere gevoel wennen, wat natuurlijk niet vreemd is als je al meer dan 15 jaar zo rondrijd.
Ook zijn we bezig om mijn paard recht te richten, hierdoor kom je zelf ook al makkelijker recht boven je paard. We begonnen met de lengtebuiging links en rechtsom en letten op het niet op of over de schouder vallen van het paard en het goed ondertreden van het achterbeen in de wendingen. Daarna volgden de andere dressuuroefeningen zoals schouderbinnenwaards en ubertreden. Omdat de galop nogal hectisch was zijn we eerst in draf begonnen met het rechtrichten en later pas meer de galop. Gelukkig kan ik nu wel lekker ontspannen met mijn paard rondgalopperen.

Ik ben zeer tevreden over de les van Leandra. Moet zeggen dat ik het laatste jaar veel bewuster ben gaan rijden en trainen met mijn paard en heel veel heb bijgeleerd.

—————————-

Recensie door Daniëlle Meyboom

Alweer 9 jaar geleden leerde ik Leandra kennen bij het toendertijd best bekende trainingscentrum, educatief centrum ’t Balingehof. Toendertijd leek ze verlegen, ondertussen weet ik dat dat wel mee valt 😉 Sinds die tijd hebben we altijd contact gehouden en heb ik gezien hoe ze groeide in het rijden. Waar ik zelf beter werd in het trainen van gedrag werd Leandra steeds beter in het trainen van correct lichaamsgebruik van het paard. Met haar osteopatie opleiding, maar ook de diverse stages en lessen bij gerenomeerde instructeurs groeide ze uit tot een enorm goede instructrice waar ik graag les van neem en die ik iedereen aan kan raden!

Door de osteopatie achtergrond ziet Leandra precies hoe een paard zijn lichaam gebruikt en wat hij nodig heeft om beter en krachtiger te gaan bewegen. De uitleg is helder, de oefeningen zo opgebouwd dat ze zowel voor ruiter als paard goed uitvoerbaar zijn, een leuke uitdaging, geen onmogelijke opgave. Respect voor zowel paard als ruiter staat voorop, er is altijd ruimte voor overleg. En wat een vorderingen in een korte tijd! Niet alleen bij mijzelf, ook vriendinnen die bij Leandra zijn gaan lessen zie ik met sprongen vooruit gaan!

Ook de osteopatie behandeling kan ik aanraden. Mijn beide paarden zijn bij Leandra onder handen geweest en bij beide paarden voelde ik na de behandeling een enorm verschil tov voor de behandeling. Bij mijn fries was het verschil nog wel het duidelijkst merkbaar, ik was al bezig met travers en en renvers, maar veel beweging was het niet. Ik weet dat aan zijn compacte bouw. Ondertussen weet ik wel beter, na de behandeling had hij zoveel meer bewegingsvrijheid dat hij zonder moeite de gevraagde oefeningen uit kon voeren, zo’n enorm groot verschil!

Al met al dus wat mij betreft een absolute aanrader, want met Leandra Theunissen haal je een totaal pakket binnen! 

—————————-

Recensie door Anne Stottelaar

Mijn ervaringen met Leandra zijn erg positief.

Mijn fjordenmerries Ujord en Dessa worden frequent behandeld door Leandra. De jongste merrie Dessa heeft veel last van haar hengstig zijn. Na behandeling merk ik dat ze rustiger is en dat bewegen haar gemakkelijker afgaat. Vooral het onder treden van haar achterbenen bij zijgangen geeft dan veel verbetering. Ik vind het prettig om de paarden met regelmaat door Leandra na te laten kijken, zodat ik weet dat de paarden lichamelijk in orde zijn en ik geen dingen van ze vraag die door blokkades in het lijf niet lukken of zeer doen. Ook toen bij Dessa uitwendige behandeling te weinig resultaat gaf, heeft Leandra me goed geholpen door me met de juiste persoon in contact te brengen, namelijk een dierenarts die ook osteopaat is. Zij kon Dessa inwendig behandelen en dat was nodig om haar lijf weer 100% in orde te krijgen. Ik vind het belangrijk dat iemand ook deze stappen aan durft te raden en dus het belang van het paard op nummer 1 heeft staan. Ik heb ook een aantal lessen gehad van Leandra. In de lessen staat het paard en de ruiter als individu en als combinatie centraal. Leandra heeft door haar achtergrond als osteopaat heel snel door waar blokkades of moeilijkheden van een paard en ruiter liggen. Alles wordt met rust en respect opgelost, waardoor je samen met je paard aan jullie moeilijkheden werkt, zonder dat het zweverig wordt. Er wordt gewoon duidelijke taal gesproken. Je merkt dat je in de les samen met je paard bezig bent om tot oplossingen te komen in tegenstelling tot veel lessen waarbij het probleem vaak bij het paard wordt gezocht. Ik heb na de les nooit het idee dat ik dingen van mijn paard afgedwongen heb, maar juist het samenwerkingsverband vind ik erg prettig.

————————-

Recensie door Lorene van den Baard

In 2010 heb ik voor de eerste keer les gehad van Leandra met mijn paard Noah, toen woonde ik nog in Zuid-Holland. Omdat het mij niet zo goed lukte met werken aan de hand heb ik haar om les gevraagd, een stalgenoot leste op dat moment al bij haar en Leandra haar manier van lesgeven sprak mijn heel erg aan. Het was een voor mij erg verhelderende les en ik heb er veel van geleerd hoe ik verder kon gaan in het werken aan de hand.
Daarna is mijn paardje helaas lange tijd geblesseerd geweest door een ongeluk op de weide en ben ik verhuisd naar Brabant. Via Facebook kwam ik Leandra weer tegen en bleek ze helemaal niet ver van mij af te zitten en regelmatig op verschillende plaatsen in Brabant les te geven.
Ontzettend fijn want ik was inmiddels met mijn 4-jarige paardje Especially Zelma begonnen haar zadelmak te maken en omdat ik haar graag goed en netjes wil opleiden heb ik snel les met Leandra afgesproken. Dat ik tijdens de eerste les voor de vierde keer op mijn paardje zat maakte voor haar niets uit, ze past zowel het niveau, de oefeningen als de duur van de les perfect aan op wat het paard op dat moment aankan. Iedere les gaan we met kleine stapjes vooruit en soms even een stapje terug als dat nodig is.
Ook met Noah les ik bij Leandra en ondanks dat hij niet altijd makkelijk is met rijden weet ze voor alles een oplossing te vinden zodat we iedere keer de les positief kunnen afsluiten.

Wat ik erg fijn vind is dat Leandra kijkt naar wat je paard nodig heeft en of het je ook lukt dit uit te voeren, ze laat je zien en voelen hoe het goed is uitgevoerd zodat je er zelfstandig mee verder kunt werken. Erg prettig dat ze uitlegt waarom je bepaalde oefeningen doet en wat het effect is op het paardenlijf en als je iets niet snapt kun je alles aan haar vragen. Ook vind ik het boek wat ze heeft geschreven een geweldige aanvulling op de lessen, zo is wat je in de les leert ook nog terug te lezen.

————————-

Recensie door Ilse Bloks

Afgelopen jaar ben ik mijzelf meer gaan verdiepen in het rijden.. Wat is het skala precies en hoe zorg ik nu dat ik mijn paard zo goed mogelijk laat bewegen. Al snel stuitte ik op een aantal dingen waarmee ik niet verder zou komen met mijn paard. Mijn gedachte was eerst het losmaken dmv osteopathie en dan kunnen we met een schone lei beginnen.

Daar startte ik mijn zoektocht en veelvuldig kwam ik dan ook bij Leandra op haar site terecht. Ik heb contact gezocht en al snel waren we er over uit dat we eerst eens een les gingen plannen voor er een behandeling zou plaatsvinden. Dat was het eerste wat mij al opviel, dat Leandra enorm eerlijk en richting het paard denkend is, want een behandeling zou meteen wel mogelijk zijn, maar hoelang hebben wij daar dan profijt van als ik zo door blijf rijden als we toen deden?

Tijdens de eerste les zag Leandra dan ook al meteen hoe mijn paard in elkaar zat. Zo weet Leandra dan ook tot in de puntjes het hoe en waarom uit te leggen. Dit ervaar ik als enorm prettig aangezien ikzelf daarom ook veel meer dingen ben gaan begrijpen.

Wat ik tijdens de lessen merk en ik ook erg fijn vind, is dat Leandra stap voor stap werkt. Ik weet daarom altijd precies wat we geoefend hebben in de les en waarom en kan daar fijn op verder werken.

Verder is het voor mij een enorm pluspunt dat Leandra ook door de ogen als Osteopaat blijft kijken tijdens een les. Dit geld voor mijn paard als voor mijzelf. Het is enorm belangrijk dat wij als team samen goed bewegen en de wijze waarop Leandra daar op inspeelt laat dan ook zien dat Leandra enorm kundig is.

Voor mij is lessen bij Leandra een enorm fijn en leerzaam. Het sluit precies aan op mijn wensen, en dat is dat ik samen met mijn paard fijn kan leren rijden en omgaan en dat op een correcte manier.