Equi -Vita - logo

Equi -Vita

Education, Osteopathy and Rehabilitation 

Equi -Vita - logo

Het belang van een mobiel kaakgewricht

27 februari 2018

Omdat ik als osteopaat in de praktijk nogal wat kaakblokkades tegenkom, en deze blokkades vaak een enorme impact hebben op het paard, wilde ik er graag dieper op ingaan. Een kaak die normaal kan bewegen is van vitaal belang voor het paard om zijn eten juist te kauwen en voor de ruiter om het paard correct nageeflijk te kunnen rijden. Ondanks dat de kaak maar een klein gewricht lijkt, heeft het een mega grote impact op zowel de vertering als de biomechanica van het paard. Als osteopaat kan ik deze blokkades vaak verhelpen.

Het kaakgewricht (Temporo Mandibulair Gewricht = TMG) is de koppeling van de onderkaak (mandibula) aan de bovenkaak via de temporale schedelplaat. Uit de temporale schedelplaat komt het oor van het paard. Iedereen die wel eens middenoorontsteking gehad heeft weet hoe vervelend het is als er druk komt aan de binnenkant van je oor. Je voelt je zwaar ellendig, je oor doet enorm veel pijn en je kampt niet zelden met problemen als duizeligheid en gebrekkige coƶrdinatie. Dit komt omdat er heel veel belangrijke zenuwen voor je hoofd en tevens je evenwichtsorgaan in je middenoor liggen. En precies daaraan vast zit de kaak!

Het paard kan zijn mond alleen openen door zijn onderkaak te laten zakken, naar voren en naar opzij. Op het moment van sluiten gaat de onderkaak omhoog, naar achteren en naar binnen. Deze beweging kan door verschillende redenen belemmerd worden. Eigenlijk zijn er grofweg 4 redenen aan te geven;

  • Problemen elders in het lichaam waardoor het paard gaat compenseren
  • Een klap/trauma gehad op de kaak
  • Een tandarts die door verkeerd veilen een disbalans in het kaakgewricht creĆ«ert en/of deze disbalans niet oplost
  • Een te sterke ruiterhand, te strak aangesnoerde neusriem

Hoe dat in zijn werk gaat? Dat volgt binnenkort!