Equi -Vita - logo

Equi -Vita

Education, Osteopathy and Rehabilitation 

Equi -Vita - logo

Osteopathie voor paard & hond

Ik mag mezelf Equine Osteopath EDO ® noemen. Dat houdt in dat ik voldoe aan de opleidings- en bijscholingseisen die opgesteld zijn door het Internation Register for Equine Ostopathy EDO, hét orgaan dat de kwaliteit van het het beroep paardenosteopaat bewaakt. Ik ben opgeleid door Janek Vluggen van het Vluggen Institute for Equine Education and Osteopathy. Daarna heb ik hier nog een post-graduate gevolgd in hondenosteopathie.

Osteopathie is de kunst van het stimuleren van het zelfgenezende vermogen van het lichaam. Osteopathie gaat ervan uit dat alles in het lichaam samenwerkt en elkaar beïnvloed. Om zichzelf gezond te houden moet alles in het lichaam kunnen bewegen en doorstromen, zodat organen hun werk kunnen doen en het lichaam vrij kan bewegen.

‘Symptoms should not be seen as the enemy. They are sacred messengers who encourage us to take better care of ourselves’

Een osteopaat spoort bewegingsbeperkingen op en mobiliseert deze met zijn handen. Hiermee ondersteunt de osteopaat het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Een osteopaat doet niet aan symptoombestrijding; een osteopaat gaat op zoek naar de óórzaak van het probleem.

“To find health should be the object of the doctor. Anyone can find disease.”

Gewrichten moeten correct bewegen om harmonieus te bewegen, incorrecte beweging bevordt slijtage.

Een goede doorstroming van het bloed en lymfe zorgen dat alle lichaamsdelen voldoende voedingsstoffen krijgen en over voldoende afweerstoffen beschikken.

“The artery is the river of life, health and ease, and if muddy or impure disease follows.”  A. T. Still MD DO 

Ook organen zijn spieren, als ze verkrampen kunnen ze problemen veroorzaken. Hierdoor kan het zijn dat niet alle verteringssappen een kans krijgen om effectief in te werken op het voedsel. Voedingsstoffen correct verteren en transporteren wordt lastig. Hierdoor kan bijvoorbeeld spieratrofie, een hormonale disbalans of verzuring ontstaan.

Allemaal gebieden waarop de osteopaat werkt.